MEDAFHÆNGIGHED
Hvad betyder det at være medafhængig?
Medafhængighed er en betegnelse for de reaktionsmønstre, som opstår som følge af, at man har en nær relation til en misbruger.
Som medafhængig ender man typisk med at have al sit fokus på misbrugerens adfærd og glemme at tage sig af sine egne behov.
Få rådgivning om, hvordan du tackler misbrug i familien.
Telefonerne er åbne hele døgnet.
Få rådgivning om, hvordan du tackler misbrug i familien.
Telefonerne er åbne hele døgnet.
De pårørende fanges i usunde adfærdsmønstre
Ofte spiller medafhængighed en stor rolle i parforhold og familie, og den opstår som regel, uden at man selv er klar over det.
Som pårørende fanges man i usunde adfærdsmønstre og reaktioner, hvor man undertrykker følelser og dækker over problemer for at få dagligdagen til at fungere.
Se film med Kirsten, der var ved at blive syg af medafhængighed:
Få hjælp til at håndtere medafhængighed
I Tjeles familieprogram lærer man om medafhængighed.
Hvad det indebærer at være medafhængig?
Hvorfor det er så svært som pårørende at passe ordentligt på sig selv og sætte sunde grænser?
Familieprogrammet består af en informationsaften og et tredages kursus på vores afdeling i København samt en pårørendesamtale på behandlingscentret Tjele Orelund.
Misbruger og medmisbruger
Medmisbruger er en anden betegnelse for det at være medafhængig.
Udtrykket medmisbruger peger på, at man som pårørende tilpasser sin adfærd til misbrugerens.
Et eksempel er, at når misbrugeren mister kontrol, så bliver medmisbrugeren mere kontrollerende, eller når man som pårørende overtager det ansvar i dagligdagen, som den, der drikker, ikke længere kan leve op til på grund af sit misbrug.
I Tjeles familiebehandling foregår pårørendesamtaler på det smukke Tjele Orelund ved Mørkøv, kun en lille times kørsel fra København.
Typiske tegn og symptomer på medafhængighed
Medafhængighed kan vise sig på mange måder, men nogle af de typiske symptomer er:
-
Forsøger at kontrollere misbruget
Som medafhængig vil man ofte forsøge at kontrollere misbruget. Det kan være, man leder efter gemte flasker, man laver aftaler om, hvor meget og hvornår han eller hun må drikke, og man følger nøje med i, hvor meget han eller hun drikker.
-
Tilsidesætter sig selv
Som medafhængig tilsidesætter man sig selv og egne behov. Mange medmisbrugere fortæller, at de er rigtig gode til at tage sig af andres behov – men dårlig til at tage sig af deres egne.
-
Skænderier eller tavshed
Når der er misbrug i familien, bliver kommunikation typisk dårligere og dårligere med tiden, hvor man enten skændes om, hvor belastende misbruget er for familien – eller hvor man fortier, hvor galt det har fat.
-
Bagatelliserer eller forklarer misbruget
Nogle medafhængige bagatelliserer misbruget og forsøger måske på at finde undskyldninger og forklaringer på, hvorfor den afhængige har brug for den lindring, som alkoholen giver. Måske giver man endda sig selv skylden for, at der er noget galt.
-
Følelsesmæssige udsving
Som medafhængig svinger man ofte meget rent følelsesmæssigt. Følelser af svigt, magtesløshed, frustration og vrede er typiske følelser hos medmisbrugere.
Medafhængighed i parforhold og familier
Det er hårdt at være medafhængig og opgive alt for at hjælpe andre, for frustrationerne hober sig op, hvis hjælpen ikke giver resultater.
Medafhængighed opstår i parforhold og familier hvor der er misbrug – og medafhængighed kan ramme alle, der er tæt på en misbruger: Børn, voksne børn, forældre, søskende, venner, kærester og ægtefæller.
Pårørende tilsidesætter egne behov
Uanset hvilken relation man har, så er medafhængighed kendetegnet ved, at man har sit fokus på den, der drikker, og tilsidesætter sine egne behov.
Når medmisbruget er blevet en del af parforholdet eller familielivet, så kan det være svært at slippe adfærden og handlemønstrene igen.
Få hjælp til at forstå mønstrene bag medafhængigheden
Det er belastende at være i en nær relation til en misbruger, og medafhængighed kan føre stress, søvnproblemer og depression.
Men det behøver ikke komme så vidt.
Hos Tjele hjælper vi pårørende til at forstå de mønstre, der ligger bag medafhængighed, og vi giver konkrete redskaber til at bryde de negative mønstre.
I familiebehandlingen lærer man, hvordan man bliver i stand til at bedre at tage vare på sig selv, stå ved sine grænser og have fokus på sine egne behov.
Indhold i behandlingen af medafhængighed
I familiebehandlingen gennemgår vi en række af de vigtigste temaer bag medmisbrug:
- Hvordan du lærer at passe bedre på dig selv.
- Hvordan du holder op med at forsøge at kontrollere misbrugerens drikkeri.
- Hvordan man håndterer svære følelser som vrede, mistillid og magtesløshed.
- Hvordan man genvinder tilliden til misbrugeren – efter han eller hun er holdt op med at drikke.
- Hvordan men hjælper børnene til at være børn og ikke små voksne.
- Hvordan man taler om afhængighed, medafhængighed og ædruelighed på en sund og konstruktiv måde.
- Hvordan man håndterer et eventuelt tilbagefald, skulle uheldet være ude.
- Hvordan man viser sund omsorg uden at være medafhængig.
Når medafhængighed er blevet en del af parforholdet eller familielivet, er man som pårørende typisk ”overoptaget” af misbrugerens adfærd og drikkeri – og er samtidig dårlig til at sætte grænser og til at tage vare på egne behov.
Jeg troede jeg hjalp ham ved at tage slæbet derhjemme og ved ikke at stille nogen krav om at være med i familielivet. Det var jo ham, der var stresset og havde brug for at koble af med alkohol og piller. Medafhængigheden sneg sig ind, og først da han mistede kørekort og job, forstod jeg, at jeg havde brug for at finde mig selv igen – og sige stop!
_______
Helle 47 år, medafhængig i familiebehandling på Tjele Orelund.
Jeg troede jeg hjalp ham ved at tage slæbet derhjemme og ved ikke at stille nogen krav om at være med i familielivet. Det var jo ham, der var stresset og havde brug for at koble af med alkohol og piller. Medafhængigheden sneg sig ind, og først da han mistede kørekort og job, forstod jeg, at jeg havde brug for at finde mig selv igen – og sige stop!
_______
Helle 47 år, medafhængig i familiebehandling på Tjele Orelund.
Tag det første vigtige skridt ud af medmisbrug
Som medafhængig har man brug for hjælp. Det første vigtige skridt er at tale med nogen, der har forstand på både afhængighed og medafhængighed. Så står du ikke længere alene med problemet.
Hvis du kontakter vores rådgivere på 70 60 21 21, kan vi hjælpe dig med at:
- Vurdere om den, der drikker, har et behandlingskrævende misbrug.
- Komme med konkrete forslag til, hvilke behandlingstilbud der vil være det rigtige.
- Anbefale relevante tilbud til dig som pårørende.
- Vejlede om, hvordan du bedst motiverer en misbruger til at gå i behandling.
Du har også mulighed for at bestille tid til en personlig samtale med en rådgiver, hvor du – eventuelt sammen med andre pårørende – bliver klædt på til, hvordan du bedst motiverer misbrugeren til behandling.
Få anonym rådgivning, hvis en i familien drikker.
Telefonerne er åbne hele døgnet.
Få anonym rådgivning, hvis en i familien drikker.
Telefonerne er åbne hele døgnet.
Kontakt os
Er du medafhængig og har brug for vejledning, så skriv eller ring og få gratis og anonym rådgivning om medmisbrug. Vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.