HAR DU ET ALKOHOLMISBRUG?
HAR DU ET ALKOHOLMISBRUG?
LAD OS HJÆLPE
Alkoholmisbrug
Et af de store stridspunkter i familier, hvor der bliver drukket for meget, er hvor alvorligt alkoholproblemet egentlig er, og om den, der drikker, har brug for alkoholbehandling.
Det simple svar på det spørgsmål er, at hvis alkohol skaber problemer, så har man et alkoholproblem.
Se film med Morten og Arne, der har været i behandling hos Tjele:
Vil du vide mere om behandling af alkoholmisbrug?
Ring til Tjele Orelund og få en snak om mulighederne for professionel hjælp.
Vil du vide mere om behandling af alkoholmisbrug?
Ring til Tjele Orelund og få en snak om mulighederne for professionel hjælp.
Alkoholmisbrug og alkoholbehandling
Sundhedsstyrelsen oplyser at ca. 140.000 danskere er afhængige af alkohol, og at omkring 800.000 har et skadeligt alkoholforbrug.
Så hvis du har problemer med at styre dit alkoholforbrug, er du ikke alene.
Hvis man ikke selv evner at reducere sit alkoholforbrug, så det ikke længere skaber problemer, så har man brug for professionel behandling for at komme alkoholafhængigheden til livs.
Drikker du for meget? – prøv alkoholtesten
Prøv vores alkoholtest og se om du har behov for alkoholbehandling.
Hvor går grænserne mellem overforbrug, alkoholmisbrug og alkoholafhængighed?
Der er forskellige grader af alkoholproblemer. Man inddeler dem typisk i 3 kategorier: Overforbrug, alkoholmisbrug og alkoholafhængighed.
- Overforbrug af alkohol
Overforbrug af alkohol betyder, at man drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger på højst 10 genstande om ugen. - Alkoholmisbrug
At man har et alkoholmisbrug betyder, at man har problemer med at styre sit alkoholforbrug selv om det har klare negative konsekvenser enten for en selv eller for ens pårørende. - Alkoholafhængighed
Man har udviklet alkoholafhængighed (alkoholisme) når man opfylder de diagnostiske kriterier for alkoholafhængighed dvs. at man opfylder tre eller flere af nedenstående symptomer i mindst en måned:
Trang (craving). En stærk trang til alkohol.
Kontroltab. Det er svært at holde op med at drikke, når man først er begyndt.
Abstinenser eller alkoholindtagelse for at undgå abstinenser.
Toleranceudvikling. Der skal med tiden mere alkohol til for at opnå den samme virkning.
Alkohol spiller en dominerende rolle i tilværelsen. På grund af drikkeriet bliver det sværere og sværere at overholde sine forpligtelser overfor familie, venner og arbejde.
Fortsat alkoholforbrug trods erkendte skadevirkninger. Drikkeriet fortsætter, selvom man godt er klar over de skadelige konsekvenser.
Ved tre eller flere af disse symptomer inden for tre måneder eller flere gange inden for et år stilles diagnosen alkoholafhængighed.
Konsekvenser af et alkoholmisbrug
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd.
Drikker man mere end dette øger man risikoen for en række sygdomme, som f.eks. kræftsygdomme, leverskader, forhøjet blodtryk og demens.
Samtidig øger et alkoholmisbrug risikoen for at udvikle psykiske lidelser som f.eks. depression og angst.
Symptomer på alkoholmisbrug
Symptomerne på alkoholmisbrug er overordnet set kendetegnet ved en ”ændret væremåde”, og selv om der naturligvis er forskelle fra person til person, er der en række tegn på alkoholmisbrug, som går igen hos de fleste alkoholmisbrugere.
Nedenfor har vi samlet en række tegn og symptomer på alkoholmisbrug, vi ser hos mange af vores deltagere på Tjele Orelund:
- Hemmelighedskræmmeri
Man gemmer flasker, drikker i smug, køber ind mange forskellige steder og benægter et alkoholmisbrug, hvis man bliver konfronteret med det. - Drikker alene
Det at drikke ændrer sig fra at være en social aktivitet til at foregå alene. - Mislykkede forsøg på at nedsætte sit alkoholforbrug
Forsøg på at nedsætte alkoholforbruget, eller holde helt op med at drikke, slår fejl. - Manglende stopklods
Den der har et alkoholmisbrug, har svært ved at stoppe igen, når først man er begyndt at drikke alkohol. - Drikker dagen derpå
Man starter dagen med at drikke for at få ro på efter gårsdagens beruselse. - Familien påtaler drikkeriet
De pårørende belastes af alkoholmisbruget og finder det uacceptabelt. - Beruset i hverdagen
Andre bemærker, at man er påvirket til hverdag. - Forsvarsposition
Går i forsvarsposition, når nogen tager alkoholmisbruget op. - Brudte løfter om at nedsætte forbruget
Den der har et alkoholmisbrug, lover at nedsætte forbruget, men kan ikke overholde det. - Samvittighedsnag
Den der har et alkoholmisbrug, får ofte dårlig samvittighed og skyldfølelse over drikkeriet. - Blackouts
Den der har et alkoholmisbrug, husker ikke, hvad der er sket – eller hvad der er sagt i fuldskab. - Ændret personlighed
Nogle alkoholmisbrugere bliver vrede og aggressive, når de er påvirkede, andre sentimentale og ynkelige.
Har man fire eller flere af positive svar, er der med meget stor sandsynlighed tale om alkoholafhængighed eller et alkoholmisbrug, der kræver professionel behandling.
”Det var svært at se i øjnene, at jeg havde et alkoholmisbrug. Forretningerne kørte jo udmærket og jeg havde bil, hus og sommerhus. At lægen var bekymret var en ting, men at jeg ikke havde styr på mit liv, det var en svær erkendelse. Her bagefter kan jeg godt se, at var jeg ikke kommet i behandling for mit alkoholmisbrug, havde familien nok sagt stop.”
_______
Hans Christian 68 år, Gentofte
”Det var svært at se i øjnene, at jeg havde et alkoholmisbrug. Forretningerne kørte jo udmærket og jeg havde bil, hus og sommerhus. At lægen var bekymret var en ting, men at jeg ikke havde styr på mit liv, det var en svær erkendelse. Her bagefter kan jeg godt se, at var jeg ikke kommet i behandling for mit alkoholmisbrug, havde familien nok sagt stop.”
_______
Hans Christian 68 år, Gentofte
Fysiske tegn på alkoholmisbrug:
De fysiske tegn på alkoholmisbrug knytter især til abstinenserne:
- Højt blodtryk
- Rysten på hænderne
- Tendens til at svede
- Hjertebanken
Også søvnproblemer i form af urolig og afbrudt søvn er et karakteristisk fysisk tegn på alkoholmisbrug.
Alkohol giver en mæthedsfornemmelse, derfor opstår der ofte problemer med appetitten, når drikkeriet tager til. Det kan føre til egentlig fejlernæring med vægttab, mangel på B-vitamin og mave-tarmproblemer.
Motoriske problemer som f.eks. usikkerhed på benene og dårlig koordinationsevne hører også med til symptomerne på alkoholmisbrug.
Alkoholmisbrug kan ramme alle
Det er forkert at tro, at alkoholmisbrug er mest udbredt blandt socialt udsatte.
Mange tror fejlagtigt, at det kun er ’manden på bænken’, der har et alkoholmisbrug, men alkoholmisbrug findes blandt kvinder og mænd i alle samfundslag, uanset uddannelse, indkomst eller social status.
Alkoholmisbrug forekommer i alle samfundslag, og hovedparten af de mennesker, der kommer i alkoholbehandling på Tjele Orelund, har både job og familie og er i det hele taget, som danskere er flest.
Stor tilfredshed med behandlingen på Tjele Orelund
I en undersøgelse svarer 9 ud af 10 deltagere, at de er “tilfredse” eller “meget tilfredse” med resultatet af deres døgnbehandling.
På Tjele Orelund er du i behandling med andre i samme situation som dig selv og med behandlere, der har personlige erfaringer med alkoholmisbrug.
Alkoholbehandling på Tjele Orelund
I alkoholbehandlingen hos Tjele Orelund får man den viden, indsigt og de værktøjer, der skal til for at kunne nå sit mål om et liv uden alkoholmisbrug.
Gennem undervisning, samtaler med rådgiver og diskussioner med de andre deltagere, lærer man at forstå mekanismerne bag alkoholisme, og man får de værktøjer, der skal til, for at få et godt liv uden alkoholmisbrug.
Mange af vores deltagere fortæller, at pausen fra hverdagen, roen og de smukke omgivelser har været med til at gøre behandlingen til en god og givende oplevelse.
Har en af dine nærmeste udviklet et alkoholmisbrug?
Ring og få en fortrolig samtale. Telefonerne er åbne døgnet rundt.
Har en af dine nærmeste udviklet et alkoholmisbrug?
Ring og få en fortrolig samtale. Telefonerne er åbne døgnet rundt.
Pårørende til en der har et alkoholmisbrug?
Pårørende fortæller, at de føler sig magtesløse og fyldt op af vrede og fortvivlelse over at leve tæt på et menneske, der har et alkoholmisbrug.
Det virker uforståeligt, at den der drikker, ikke kan indse, at noget er helt galt, og at der må handles.
Som pårørende er du ikke skyld i alkoholmisbruget, og du kan ikke hjælpe den, der drikker, af ud af sin alkoholafhængighed, men som pårørende har du en vigtig rolle i at hjælpe den, der drikker, til at få den rigtige hjælp.
Stil krav om professionel hjælp
Den, der drikker, er ofte den, der sidst indser alvoren af alkoholmisbruget.
Derfor er det i de fleste tilfælde må partner, familien, chefen eller nære venner der må gribe ind med krav om at gå i behandling, før den der drikker, erkender behovet for professionel hjælp.
Kontakt os
Skriv eller ring til vores rådgivere, hvis du har spørgsmål om alkoholmisbrug eller alkoholbehandling. Vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.